Registratie innamepunten

Vanaf heden kunnen innamepunten zich registeren voor het nieuwe statiegeldsysteem. Wilt u zich registreren? Vul dan onderstaand formulier in.

 

 

Opmerkingen

Enkele opmerkingen vooraf:

  • Aanmelden is mogelijk voor bedrijven die flesjes verkopen, maar ook voor bedrijven die statiegeldflessen inkopen voor eigen gebruik.
  • Na uw aanmelding ontvangt u een reactie vanuit ons. Houd rekening met een reactietijd van minimaal 4 weken vanwege de grote belangstelling. U wordt dan onder meer verzocht een overeenkomst te ondertekenen.

Let op: wanneer u zich registreert als vrijwillig innamepunt, betekent het niet automatisch dat u uw klanten de mogelijkheid moet bieden om de plastic flesjes bij u in te laten leveren. Het woord ‘innamepunt’ is een overkoepelende term voor alle locaties die hun flesjes gaan inzamelen. Dus hieronder vallen bijvoorbeeld ook horeca locaties die uitschenken uit plastic flessen.

 

Meest gestelde vragen

Innamepunten

1. Welke locaties zijn verplicht om statiegeldflessen retour te nemen?

Momenteel zijn supermarkten groter dan 200 m2 en bemande tankstations langs de snelweg verplicht om plastic flessen met statiegeld in te zamelen en het statiegeld uit te keren.

2. Waar kunnen statiegeldflessen vanaf 1 juli 2021 worden ingeleverd?

Statiegeldflessen kunnen vanaf 1 juli ingeleverd worden bij supermarkten groter dan 200 m2 en bemande tankstations langs de snelweg. In totaal zijn dit ongeveer 12.000 locaties. Daarnaast zijn er veel vrijwillige innamepunten. Let op! Vrijwillige innamepunten zijn niet verplicht statiegeld uit te keren, verplichte innamepunten zijn dat wel.

5. Wat zijn vrijwillige innamepunten?

Overige verkooppunten van plastic flessen kunnen ervoor kiezen om vrijwillig petflessen in te zamelen. In totaal gaat het om 61.000 mogelijke locaties. Denk aan sportverenigingen, pretparken en bioscopen.

6. Zijn vrijwillige innamepunten verplicht om statiegeld uit te keren?

Nee, vrijwillige innamepunten zijn niet verplicht om statiegeld uit te keren. Consumenten kunnen ervoor kiezen het flesje mee te nemen en in te leveren op een plek waar wél statiegeld wordt uitbetaald. Vrijwillige innamepunten die niet uitkeren, kunnen eventueel donatiebakken plaatsen waarin consumenten hun flesjes achterlaten. Het statiegeld komt dan ten goede aan een goed doel of de sportvereniging zelf.

7. Moeten de flessen worden ingeleverd waar ze gekocht zijn?

Nee, het is één nationaal inleversysteem. De consument kan de statiegeldflessen inleveren bij alle innamepunten als het nieuwe statiegeldlogo er maar op staat! Het maakt niet uit waar hij of zij de flessen gekocht heeft.

9. Hoe werkt het voor cateraars en catering locaties?

We spreken bij cateraars en catering locaties* niet meer over verplichte of vrijwillige innamepunten. Cateraars of catering locaties die in totaal (d.w.z. het totaal van de afzonderlijke locaties tezamen) meer dan 50.000 flessen verkopen op jaarbasis (gebaseerd op verkopen van 2019) krijgen een handling fee wanneer zij flessen innemen of doneren. Verkoopt de cateraar of catering locatie minder dan 50.000 flessen op jaarbasis dan ontvangt zij geen handling fee, mits de locatie met een reverse vending machine inneemt.

*onder catering locatie verstaan we: locaties die meerdere uitbaters hebben op hun terrein of de catering zelf hebben georganiseerd.