Registratie innamepunten

Vanaf heden kunnen innamepunten zich registeren voor het nieuwe statiegeldsysteem. Wilt u zich registreren? Vul dan onderstaand formulier in.

 

 

Registratieformulier voor innamepunten

U kunt zich aanmelden als innamepunt door onderstaand formulier in te vullen.

 

Enkele opmerkingen vooraf:

  • Aanmelden is alleen mogelijk indien u statiegeldflessen verkoopt.
  • Na uw aanmelding ontvangt u bericht van Statiegeld Nederland. U wordt dan onder meer verzocht een eenvoudige overeenkomst te ondertekenen.
  • Supermarkten en andere locaties die nu al grote PET-flessen innemen hoeven zich niet aan te melden; u ontvangt apart bericht.

Registratieformulier voor innamepunten

  • Vestigingsadres

  • Postadres

  • Wilt u statiegeld niet uitkeren aan de consument maar uitkeren aan een goed doel? Geef dit dan aan bij ‘Opmerkingen’. Wij komen er bij u op terug.
  • Statiegeld Nederland mag de ingevulde gegevens gebruiken zoals beschreven in de privacyverklaring.
  • * = verplicht veld

Meest gestelde vragen

Innamepunten

1. Welke locaties zijn verplicht om statiegeldflessen retour te nemen?

Supermarkten groter dan 200 m2, bemande tankstations langs de snelweg en bemande ov-locaties worden verplicht om petflessen met statiegeld in te zamelen en het statiegeld uit te keren.

2. Waar kunnen statiegeldflessen vanaf 1 juli 2021 worden ingeleverd?

Supermarkten groter dan 200 m2, bemande tankstations langs de snelweg en bemande ov-locaties worden verplicht om petflessen met statiegeld in te zamelen; in totaal ongeveer 12.000 locaties. Daarnaast zijn er veel vrijwillige innamepunten.

3. Wat zijn vrijwillige innamepunten?

Overige verkooppunten van plastic flessen kunnen ervoor kiezen om vrijwillig petflessen in te zamelen. In totaal gaat het om 61.000 mogelijke locaties. Denk aan sportverenigingen, pretparken en bioscopen.

4. Zijn vrijwillige innamepunten verplicht om statiegeld uit te keren?

Consumenten kunnen ervoor kiezen het flesje mee te nemen en in te leveren op een plek waar wél statiegeld wordt uitbetaald. Vrijwillige innamepunten die niet uitkeren, kunnen eventueel donatiebakken plaatsen waarin consumenten hun flesjes achterlaten. Het statiegeld komt dan ten goede aan een goed doel of de vereniging zelf.

5. Moeten de flessen worden ingeleverd waar ze gekocht zijn?

Nee, het wordt één nationaal inleversysteem. De consument kan inleveren bij alle innamepunten. Het maakt niet uit waar hij of zij de flessen gekocht heeft.

6. Hoe werkt het voor Cateraars en Cateringlocaties?

We spreken bij Cateraars en Cateringlocaties* niet meer over verplicht of vrijwillig innamepunt. Cateraars of Cateringlocaties die in totaal (d.w.z. het totaal van de afzonderlijke locaties tezamen) meer dan 50.000 flessen verkopen op jaarbasis (gebaseerd op verkopen van 2019) krijgen een handlingvergoeding wanneer zij flessen innemen of doneren. Verkoopt de Cateraar of Cateringlocatie minder dan 50.000 flessen op jaarbasis dan ontvangt hij geen handlingvergoeding, tenzij de locatie met een reverse vending machine inneemt. *onder Cateringlocatie verstaan we: locaties die meerdere uitbaters hebben op hun terrein of de catering zelf hebben georganiseerd.