
Hoe werkt het statiegeldsysteem
Materiaalwaarde
De consument die een statiegeldflesje of -blikje inlevert, ontvangt hier statiegeld voor terug of het statiegeld wordt gedoneerd. Belangrijk voor het kunnen uitbetalen of doneren van het statiegeld, is dat er een geldige, scanbare EAN-code op staat.
De producent/importeur heeft recht op een equivalent van het gewicht van het ingenomen materiaal. Bij grotere volumes kan dit zelf worden verhandeld. Statiegeld Nederland coördineert de afvoer naar de opgegeven bestemming (transportkosten ten laste van de producent/importeur). Voor kleinere volumes verhandelt Statiegeld Nederland het materiaal. De opbrengst (na aftrek van transportkosten) wordt dan verrekend met de producent/importeur.
Statiegeld Nederland controleert periodiek of de opgegeven gewichten van de verpakkingen kloppen. Statiegeld Nederland verhandelt het materiaal voor producenten/importeurs zo veel mogelijk aan partijen die het materiaal kunnen omsmelten volgens het can2can principe.
Nieuwe EAN-code op uw verpakking
Als u statiegeldplichtige producten op de Nederlandse markt brengt, moeten ze voorzien zijn van een nieuwe Nederlandse EAN-code. Op basis van de EAN-code op een verpakking, kan de Reverse Vending Machine een statiegeldfles of -blikje herkennen. Om verpakkingen zonder statiegeld te onderscheiden van nieuwe verpakkingen met statiegeld, is een nieuwe EAN-code noodzakelijk. Op deze manier kan de consument voor oude verpakkingen geen statiegeld retour ontvangen en voor flessen en blikjes met een nieuwe EAN-code wel.
Gebruik het statiegeldlogo
Het gebruik van het statiegeldlogo is verplicht op plastic flessen en blikjes die belast zijn met statiegeld en zijn geregistreerd in het statiegeldsysteem. Het logo maakt voor de consument en het inzamelpunt herkenbaar of er op een verpakking statiegeld zit. Voor gebruik van het logo gelden voorschriften.
Statiegeld Nederland geeft geen officieel akkoord op de etiket designs. Dit is uw eigen verantwoordelijkheid.
Bekijk het document ‘Voorschriften gebruik statiegeldlogo‘ en controleer of de verpakkingen van uw statiegeldplichtige producten voldoen aan de eisen.
Retourtransport
Met het oog op duurzaamheid, kosten en klantvriendelijkheid wordt geprobeerd zoveel mogelijk gebruik te maken van (deels) leeg retourtransport van producenten/importeurs. Iedere partij dient zelf invulling te geven aan zijn wettelijke producentenverantwoordelijkheid. Daarbij hoort ook het retour nemen van de zakken met lege verpakkingen uit de markt.
Het transport wordt primair door de grote producenten/importeurs verzorgd, aangevuld met onbalanstransporten. De kosten daarvan worden verdisconteerd in de producentenbijdrage. Als toch blijkt dat er te weinig transport beschikbaar is, worden ook andere producenten en importeurs verplicht om mee te helpen of betalen in retourtransport.
Van producenten van flessen en blikjes wordt in basis maximale inspanning verwacht om retour-transportstromen in te zetten voor de retourname van statiegeldzakken (in laag- en hoogseizoen). Hier wordt een kosten-reflectieve vergoeding voor betaald.
De inspanningen van alle producenten worden door Statiegeld Nederland gemonitord. Partijen die hun verantwoordelijkheid aantoonbaar niet nemen, krijgen de kosten doorbelast van het hierdoor veroorzaakte (onnodige) externe retourtransport. Uiteraard wordt er rekening gehouden met de (on)mogelijkheden van individuele producenten.