Get statiemonnie!

Lege blikjes en plastic flessen horen niet in het zwerfafval. Door ze in te leveren kunnen ze worden verwerkt tot grondstof voor nieuwe verpakkingen. Daar hebben we hulp bij nodig. Want hoe meer er wordt ingeleverd, hoe meer we kunnen recyclen! Samen gaan we voor een schoner Nederland. Doe je mee? Lever je flessen en blikjes met statiegeld in!

We snappen dat je vragen hebt. Over waar je kunt inleveren, over recyclen of misschien heb je een klacht.

Get Statiemonnie!

Gooi flessen en blikjes niet weg, maar lever ze in! Zo komen ze niet in het zwerfafval terecht en kunnen we de plastic flessen en blikjes weer recyclen. En als je ze inlevert, krijg je je statiegeld terug.

Inleveren kan bij elke supermarkt. Bij de inleverautomaat krijg je een bonnetje met je statiegeld. Op steeds meer plekken kun je je statiegeld inleveren. Denk dan aan tankstations langs de snelweg, grote NS-stations, attractieparken, scholen en tuincentra. Daarnaast zijn er in Nederland ruim 25.000 punten met een doneerbak, waar je je statiegeld kan doneren aan het goede doel. Bijvoorbeeld bij sportclubs.

Recycle mee!

Blik is goed te recyclen en ook plastic flessen worden opnieuw gebruikt als grondstof. Ons doel is om 90% van alle flessen en blikjes in te nemen. Op deze manier kunnen er weer nieuwe flessen en blikjes van worden gemaakt. Meer inleveren is dus minder afval in de natuur. Goed voor het milieu dus!

Zo lever je goed in

Blikjes ongedeukt

Als je blikjes en plastic flessen inlevert bij een inleverautomaat moet de barcode goed scanbaar zijn. De machine scant namelijk op vorm, gewicht én barcode. Daarom is het belangrijk dat het blikje zoveel mogelijk in de originele vorm is. Een beetje ingedeukt is geen probleem.

Wel of niet met dop

Dat hoeft niet per se, maar het is wel handig. Zo blijft de fles het best in vorm, dan kan de fles goed gescand worden en komt de dop niet terecht tussen het zwerfaval.

Verpakking wordt niet herkend

Op de verpakking moet een Nederlands statiegeldlogo staan. Er moet een scanbare barcode zijn en de flessen en blikjes moeten zoveel mogelijk in originele vorm zijn. Als dit allemaal klopt, probeer het dan nog een keer in te leveren. Als het echt niet werkt, vraag dan hulp aan een servicemedewerker in de winkel.

Overigen

Klachten

Je kan je klacht doorgeven via info@statiegeldnederland.nl.

Afspraak

Dat kan helaas niet. Alle informatie die we voor je hebben is te vinden op onze website www.statiegeldnederland.nl en op YouTube. Voor andere vragen kun je mailen naar: info@statiegeldnederland.nl.

Idee

We staan altijd open voor goede ideeën. Stuur je idee naar info@statiegeldnederland.nl.