Voor de consument

Op 1 juli 2021 is het statiegeldsysteem veranderd. Wat is er verandert voor de consument?

Het nieuwe statiegeldsysteem is officieel ingegaan op 1 juli 2021. Vanaf dat moment zit er € 0,15 statiegeld op kleine plastic flesjes frisdrank en water. Dat bedrag wordt in rekening gebracht bij de aankoop van het flesje, en krijgt u terug als u het flesje weer inlevert bij een innamepunt (voor meer informatie zie ‘Innamepunten’). Voor grote flessen werkt het al langer zo. Daarop blijft het statiegeldbedrag hetzelfde: € 0,25.

 

Meer innamepunten

U kunt uw statiegeldflessen vanaf 1 juli 2021 op méér plekken inleveren. Innamepunten zijn onder meer:

  • supermarkten groter dan 200 m2
  • bemande tankstations langs de snelweg

Daarnaast kunnen andere verkopers van flesjes frisdrank en water ervoor kiezen om vrijwillig statiegeldflessen in te zamelen, zoals scholen, bioscopen en sportverenigingen.

 

Hoe herken ik een statiegeldfles?

Vanaf 1 juli 2021 kunt u grote én kleine statiegeldflessen herkennen aan dit logo:


Overgang van oud naar nieuw

Een nieuw systeem invoeren kan bijna niet in één keer. Na 1 juli 2021 zullen er nog een tijdje kleine plastic flessen zónder statiegeldlogo worden verkocht. Voor die flesjes betaalt u geen statiegeld. Uiteraard krijgt u bij inlevering ook geen geld terug. Het staat het innamepunt vrij om deze flesjes in te nemen om ervoor te zorgen dat ze kunnen worden gerecycled. Aan het statiegeldlogo ‒ dat een verplicht onderdeel is van de verpakking ‒ kan u zien of het een flesje met of zonder statiegeld is. Uiteindelijk zullen er alleen nog maar plastic flessen met statiegeldlogo in omloop zijn.


Twijfels?

Twijfelt u of er statiegeld zit op uw fles? Kijk dan of u het statiegeldlogo kunt vinden op het flesje.