Sinds 1 juli 2021 zit er € 0,15 statiegeld op kleine plastic flessen frisdrank en water.
Dit bevordert het hergebruik van plastic flessen en helpt zwerfafval te verminderen.

 

Je herkent kleine plastic flessen met statiegeld aan het statiegeldlogo op het etiket.
Bij het inleveren is het belangrijk dat de barcode goed te scannen, de fles onbeschadigd en in zijn originele vorm is.

 

En met steeds meer innamepunten wordt het nog makkelijker om je statiegeldflessen in te leveren.

Zo werkt het

Nieuw systeem vanaf 1 juli 2021

 

Van dezelfde fles kunnen er tijdelijk twee varianten in omloop zijn:

 

 

Bij het inleveren van de kleine plastic flessen is het belangrijk dat het statiegeldlogo op het etiket staat en de barcode goed te scannen is. Bovendien is het fijn als de dop erop zit, omdat ook de dop kan worden hergebruikt. Daarnaast moet de fles onbeschadigd zijn. Flesjes waar je statiegeld voor betaalt, herken je aan het statiegeldlogo. Statiegeld van deze flesjes kun je terugkrijgen door het flesje in te leveren, bijvoorbeeld bij de supermarkt.

Innamepunten

Om het mensen zo makkelijk mogelijk te maken statiegeldflessen in te leveren en zwerfafval tegen te gaan, komen er steeds meer punten waar de flesjes ingeleverd kunnen worden. Naast supermarkten vind je straks ook innamepunten op bijvoorbeeld tankstations langs de snelweg, evenementenlocaties en sportclubs. Dit alles moet zorgen dat Statiegeld Nederland 90% van de plastic flessen retour haalt uit de markt.

 

Vrijwillige innamepunten kunnen ervoor kiezen om geld terug te geven of het statiegeld te doneren aan een goed doel. Indien je het statiegeld retour wilt, kan je er altijd voor kiezen om het flesje
mee te nemen en het in te leveren op een plek waar wél statiegeld wordt uitbetaald.
Sportlocaties mogen als enige innamelocatie de statiegeld-opbrengst gebruiken ten
gunste voor de clubkas, bijvoorbeeld om nieuwe goals, ballen of hesjes van te kopen.

FAQ

Bij welke innamepunten krijg je statiegeld terug?

Bij de meeste innamepunten krijg je je geld terug. Sommige vrijwillige innamepunten doneren het statiegeld aan een goed doel. En er zijn innamepunten die beide opties bieden, en waar je dus zelf kunt kiezen.

Waarom krijg ik bij een vrijwillig innamepunt mijn geld niet terug?

Vrijwillige innamepunten kunnen ervoor kiezen om geld terug te geven of het statiegeld te doneren aan een goed doel. Er zijn ook innamepunten die beide opties bieden.

Ik heb nog een fles zonder statiegeldlogo. Kan ik die ook inleveren?

Ook kleine plastic flessen zonder statiegeldlogo kun je inleveren. Je hebt voor die flesjes geen statiegeld betaald, dus krijg je het ook niet terug. Niet alle locaties nemen deze flessen overigens in; elk innamepunt heeft zijn eigen beleid.

Kan ik mijn statiegeldflessen bij elk innamepunt inleveren?

Je kunt je statiegeldflessen inleveren bij alle innamepunten in Nederland. Het maakt niet uit waar je ze gekocht hebt. Als het nieuwe statiegeldlogo er maar op staat!

Hoe werkt het inleveren?

In principe kunnen alle verkooppunten van plastic flesjes gaan innemen of de mogelijkheid bieden om te doneren. Bij de supermarkten wordt vooral gewerkt met reverse vending machines (RVM). Net zoals nu voor de grote plastic flessen. Bij andere punten is de inname naar verwachting vooral handmatig.